Vegard og Anita med sin nye baby på kjøkkenet.

-Det eneste jeg var usikker på var om jeg fikk plass til alle høyttalerne i kinorommet!

Vi møter lille Theo sammen med de nybakte foreldrene Vegard og Anita Nygård. De valgte å bygge nytt hus på Kampestad og har bodd der i snart et år.

16. september 2020, kl 16:00 fikk vi et sett med nyslipte nøkler og låste opp døra til vårt nye hjem for aller første gang. Jeg er ganske sikker på at det første som ble tatt i hus var høyttalerne til kinorommet, ler Vegard Nygård.

ALT er nytt

Anita ønsker oss velkommen, og allerede i gangen forstår vi hvorfor flere og flere velger å bygge nytt hus i stedet for å kjøpe et gammelt. ALT er nytt. Fliser, lister, maling, tak, lamper, stikkontakter, brytere og trapp, for å nevne noe.

- Her skal det ikke pusses opp på mange år, forteller Anita.

I januar 2019 sitter Anita og Vegard rundt kjøkkenbordet i sin gamle leilighet ikke så langt fra Kampestad. De har i flere måneder vært på mange visninger, besøkt flere forskjellige tomter og vurdert flere hundre kataloghus.

"Skal vi bare signere da?" sier Anita. Vegard nikker og sier "Vi gjør det".

De tar kontakt med Olav Berget i PK Hus, som har vært med den lille familien på noen befaringer de siste ukene. "Da er vi klare for å bygge" sier Vegard, og fortsetter med "Hva gjør vi nå?".

Les mer om hvordan kinorommet ble en realitet, lenger ned.

Norgesrekord i kiting

På fritiden er Vegard aktiv i kite-miljøet. Selv om han ikke får vært like mye ute nå som før, blir det flere gode turer i måneden.

- Noe av det råeste jeg har opplevd er å inneha Norges høyeste hopp i Kiting på 19,6 meter, sier Vegard litt ydmykt. Til sammenligning var den gamle siloen på sildetomta i Kongsberg 30 meter høy.

- Rekorden klarte jeg å holde i omtrent et år før "Vestlendingene" tok den tilbake", smiler Vegard.

Vegard aktiv i kite-miljøet

Anita jobber til daglig som HR Direktør i Axactor Norway AS, men er nå hjemme i mammapermisjon med lille Theo. Her har hun også godt selskap av hunden Loke som gledelig blir med på trilleturer. Anita elsker å jogge, men har måttet sette det litt på vent på grunn av den nye tilværelsen. Joggingen har derimot blitt byttet ut med lange trilleturer i området rundt Kampestad og i byen.

- Våren og sommeren er en fantastisk tid for permisjon og lange trilleturer i koselige omgivelser!, sier Anita.

Her vil vi bygge vårt nye hus

Anita husker godt hvorfor de bestemte seg for å bygge nytt hus på Kampestad.

- Etter flere runder med visninger holdt vi egentlig på å lande på en tomt på Gamlegrendåsen, men vi fikk et tips fra søsteren til Vegard, som hadde hørt at det var flere småbarnsfamilier som etablerte seg på Kampestad, forteller Anita.

- To dager etter sto vi på det nye tomtefeltet på Kampestad. Vi hadde utsikt mot Skrim, Skisenteret og Knuten, mens hele skogen lå rett bak oss, minnes Vegard.

Den nybakte huseieren var ikke i tvil. Det var her han ville bo, i mange år!

En av fordelene med Kampestad er at det er så mange barnefamilier her, men jeg må ærlig innrømme at vi som ikke hadde barn på det tidspunktet, så ikke helt den store fordelen med det. Nå som vi er i barnemodus med lille Theo, ser jeg helt klart merverdien ved kort vei til venner, lekeplasser, skogen, barnehage, skole og en gate med mange venner for lille Theo, sier Anita.

Nærområdene på og rundt Kampestad

Nærområde på og rundt Kampestad

Tomta på plass, så kom alle valgene

De forteller at det var utfordrende å finne riktig hustype i starten. Det var ingen kataloghus som passet helt deres behov og vurderte i en periode å kontakte arkitekt.

"Dette hadde vært perfekt, bare med litt større stue og kjøkken" sier Anita i det de blar opp på hustypen Ida i katalogen fra Byggmann.

Olav Berget fra PK Hus AS

De tar kontakt med Olav Berget fra PK Hus for å høre om mulighetene for arkitekt, slik at de kan tilpasse bedre deres ønsker. "Nei nei nei, dette finner vi en løsning på. Jeg tar en sjekk med leverandørene om vesentlige konstruksjonsendringer, også tegner vi om de rommene dere ønsker annerledes", sier Olav.

Ikke lenge etter var tegninger justert og tilpasset ut ifra kataloghuset Ida fra Byggmann og byggestart var innen rekkevidde!

Alle ønsker ble innfridd. En av fordelene med å bygge nytt hus

Paret beskriver det som en sann lettelse å endelig lande på en hustype og samtidig få tilpasningene de ønsket.

Mange ville kanskje omtalt dette som en kino, ut ifra høyttalerne, men det er altså "bare" stuen i 1. etg.

- Det var faktisk ingen ønsker og tilpasninger som ikke ble realisert, det er jo en av fordelene ved å bygge nytt hus. Selv kinorommet i underetasjen med dobbelisolering i taket, innfelt høyttaleranlegg og ekstra kabelgater til skult anlegg ble virkelighet med mindre tilpasninger, sier Vegard.

"Hei Google, vi skal se film"

- Jeg hadde allerede mye av inventaret på plass, før kinoen ble besluttet. Utstyr fra Klipsch, Emotiva, Denon og SVS var på plass, en herlig kombo av dynamikk og dypvannsbomber som får grunnmuren til å riste - suverent til film.

Vegard fortsetter entusiastisk mens han sier "Hei Google, vi skal se film". Gardinene trekkes automatisk for, mens lerretet senkes og alt av anlegg slår seg på. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

- Nå skal du få kjenne hva jeg mener med god lyd, sier Vegard ivrig mens han spiller av en scene fra en av favorittfilmene. Den kontrollerte bassen i høyttalerne spiller så det blafrer litt i buksebeina når vi kjører i gang.

- Når vi først er her nede, får jeg vel vise dere "badet mitt" også, sier Vegard.

- Jeg fikk nesten frie tøyler av Anita til å gjøre tilvalgene her selv, så jeg har valgt svarte detaljer, de største veggflisene du får tak i og selvfølgelig et toalett som både spyler og tørker", sier Vegard.

Også på badene både i 1. etasjen og underetasjen er det installert lydanlegg som styres trådløst.

- Det er viktig med god musikk, overalt, legger Vegard til.

Alle valgene og beslutningene

- Det er jo klart at alle valgene og beslutningene når du skal bygge nytt hus er spennende, men det kan også være krevende, sier Anita.

Fliser, farger, lister, kledning og kjøkken, er bare noe av det du kan gjøre av tilpasninger.

- Jeg tror vi var heldige med valg av leverandør. Vi hadde jevnlige statusmøter med Olav i PK Hus. Han var kjempegod på å ikke gi oss alle valgene samtidig, men heller dele opp i etapper, jeg tror det var avgjørende for at byggeprosessen føltes overkommelig, legger Anita til.

Theo ligger trygt og varmt på sofaen i 1. etasje. Stua er samlingspunktet i huset, og det er her familien tilbringer mesteparten av dagen.

- Eller, Vegard bruker nok i perioder mer tid i underetasjen, men det blir nok mer og mer tid her oppe, smiler Anita.

Ferdig inne, nå skal de kose seg ute

Nå planlegger de uteområdene, som skal gjøres ferdig sommeren 2022. Da skal den lille familien få ny plen rundt store deler av huset. Mens Anita skal stå for mye av gartnerjobben i hagen, har Vegard allerede kjøpt husets andre robot, gressklipperen Robin - som skal trimme gresset mens familien nyter huset og nabolaget.